Marja Oosterman on Mon, 23 Apr 2007 18:15:21 +0200 (CEST) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-nl] Fwd: Vrije meningsuiting beperkt ten behoeve van nucleaire lobby |
From: "Rob Boogert" <rboogert@xs4all.nl> Date: Sun, 22 Apr 2007 15:44:54 +0200
PERSBERICHT Vrije meningsuiting beperkt ten behoeve van nucleaire lobby Nucleair Lobbyist Pi Nokkio & Co op afstand gezet door politie
Den Haag, Zondag 22 april
Gisteren is de politie ingeschakeld, tijdens een Almeloos kinderfestival, door de organisatie hiervan; "Ronde Tafel 38". <http://www.rt38.nl/index.html>http://www.rt38.nl/index.html
Zij probeerden een protest de mond te snoeren dat gericht was tegen het misbruik maken van dit kinderfestival voor nucleaire propaganda door Urenco en Nucleair Nederland.
Het betrof een ludieke, vrolijke actie die door vrijwel alle kinderen en hun ouders werd gewaardeerd en begrepen.
Bij het vertrek kregen alle kinderen van de organisatie een plastic tas van een sponsor-bank met daarin divers materiaal van sponsors waaronder het bewuste boekje van "Nucleair Nederland" met als titel; "Radioactiviteit en straling natuurlijk nuttig".
Wij vonden dat er tegengeluid en materiaal moest zijn met 'de andere kant van het verhaal' gericht op kinderen: de infobrief: "Energie: vuil of schoon" van Greenpeace en het boekje: "nieuwe sprookjes over kernenergie" van Milieudefensie en WISE.
Volgens de organisatie stonden de actievoerders op particulier terrein, dit bleek niet het geval.
Vervolgens werd als reden om in te grijpen een fotobord met foto's van slachtoffers van Tsjernobyl aangegrepen om de politie te laten optreden. Dit fotobord stond aan de zijkant en was nauwelijks zichtbaar voor de binnenkomende kinderen.
Het was niet bedoeld om kinderen te confronteren met de foto's, maar om volwassenen waarmee we in gesprek zouden raken op de gevolgen te kunnen wijzen.
Toen duidelijk werd dat de organisatie bezwaar had tegen dit fotobord hebben we het zelf verwijderd.
Dit bleek echter niet voldoende en wij werden gesommeerd ons te verplaatsen naar een plek waar minder voorbijgangers langs kwamen.
Door de organisatie werd gesteld dat we kinderen overstuur maakten, wat gezien de vele positieve reacties totaal niet klopte.
Wel waren er enige negatieve reacties van volwassenen die kernenergie niet als negatief afgeschilderd wilden zien.
Ook op deze plek (zo'n 100 meter van de ingang) werd door een agent bezwaar gemaakt omdat daar een wit spandoek hing met daarop "Tsjernobyl" tussen een groot aantal rode kruisen. Er werd gedreigd dat als we dit spandoek niet zouden verwijderen we gearresteerd zouden worden. Nadat we het spandoek hadden verwijderd konden we ons werk voortzetten.
De kinderen die naar binnengingen kregen van Bries11 gele buttons en stickers met daarop het beroemde rode zonnetje en de tekst "atoomenergie, nee bedankt", deze vonden gretig aftrek.
De kinderen die vertrokken met het sponsortasje, met daarin het boekje van "Nucleair Nederland" kregen van ons de twee genoemde folders om het verhaal compleet te maken.
De folder van o.a. Urenco wordt uitgegeven door "Nucleair Nederland"
Meer hierover op <http://www.nucleairnederland.nl/>http://www.nucleairnederland.nl De folder is hier te downloaden.
Of rechtstreeks op <http://www.nrg.eu/docs/nucleairnederland/kids-brochure.pdf>http://www.nrg.eu/docs/nucleairnederland/kids-brochure.pdf
Info over deze actie E. Leijten en R. Boogert (bries11) 070-3890235 of 06-51152499
Het voorgaande aankondigingpersbericht van deze actie kunnen we op uw verzoek (nogmaals) mailen.
Links:
Tv uitzending van RTV Oost: <http://www.rtvoost.nl/Programma/?id=63&uitz=33186>http://www.rtvoost.nl/Programma/?id=63&uitz=33186
Artikel over festival en de actie op: <http://www.geleraaf.nl/>http://www.geleraaf.nl
______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).