Eric Kluitenberg on Sat, 6 Nov 2010 12:26:11 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Publiek debat over de toekomst van het digitale publieke domein in Europa, De Balie, Vrijdag 12 november, 20.30 uur - i.k.v. Economies of the Commons 2


A  A  N  K  O  N  D  I  G  I  N  G

De toekomst van het digitale publieke domein in Europa

Publiek debat in het kader van de Economies of the Commons 2 conferentie.

De Balie, Amsterdam
Vrijdag 12 november 2010
Aanvang: 20.30 uur


Op 19 mei presenteerde Eurocommissaris Kroes de ambitieuze "Digital Agenda for Europe" met daarin belangrijke speerpunten voor het toekomstig Europees internet- en overig ICT-beleid. Daarnaast zijn er diverse initiatieven die het digitale publieke domein hoog op de prioriteitenlijst hebben staan, zoals de Europeana charter en het Communia manifesto voor het publieke domein.

Dit digitale publieke domein is de gedeelde ruimte van informatie, kennis en communicatie op internet die burgers vrije toegang verschaft tot kennis, ideeën en culturele uitingen, maar ook de middelen om deze te delen en erover te discussiëren.

Het publieke domein is altijd een omstreden gebied waar verschillende sociale actoren een actieve rol spelen om haar toekomst vorm te geven. Traditioneel vatten publieke instituties, naast burger-initiatieven, hun taak als fundamenteel op voor de vorming van het publieke domein, omdat het publieke domein de ruimte biedt voor de gedeelde opvattingen, ideeën, expressies en communicatie die de culturele en sociale context creëren, het bindmiddel van de samenleving.

Het is opmerkelijk dat terwijl een groeiend percentage van de Europese bevolking haar toegang tot informatie, culturele uitingen en communicatiemiddelen via nieuwe media als het internet verkrijgt, publieke instituties slechts een marginale rol vervullen om deze toegang te faciliteren. Terwijl het publieke domein als complementair moet worden beschouwd aan de markt, wordt de verantwoordelijkheid voor digitale en on-line toegang tot informatie, expressie en communicatie vrijwel geheel aan private actoren overgelaten

In pluralistische samenlevingen hebben publieke instituties, inclusief overheden, een duidelijke verantwoordelijkheid voor het publieke domein. In de woorden van media- en cultuursocioloog Wim Knulst moeten deze publieke instituties de diversiteit en kwaliteit van het openbare aanbod van informatie en communicatie  garanderen. Deze beknopte omschrijving, geformuleerd n 1990 ten overstaan van een veranderende media en demografische context voor Nederlands cultuurbeleid is nog steeds uitstekend toepasbaar op de huidige omstandigheden. Recente initiatieven zoals het Manifest voor het Publieke Domein en de Europeana charter voor het publieke domein hebben deze verantwoordelijkheid opnieuw op de agenda geplaatst.

Onze vraag is hoe wordt deze verantwoordelijkheid voor het digitale publieke domein in de nabije toekomst ingevuld?

Links:

Economies of the Commons 2:
www.ecommons.eu

Manifesto for the Public Domain:
www.publicdomainmanifesto.org

Europeana's Public Domain Charter:
http://version1.europeana.eu/web/europeana-project/publications

Met:

James Boyle, mede oprichter van de creative commons en science commons in de VS, hoogleraar informatierecht aan de Duke University en auteur van het recent verschenen "Public Domain" boek en website. Hij pleit al geruime tijd voor een 'environmentalism for information' en zal middels een video live link een introductie voor de avond verzorgen.  
http://james-boyle.com
www.thepublicdomain.org

Bas Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. 
www.kb.nl

Lucie Guibault, docent auteursrecht en intellectuele eigendomsrecht aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij is tevens nauw betrokken bij Europeana en het Communia netwerk 
www.ivir.nl/staff/guibault.html

Simona Levi directeur van het cultureel centrum Conservas in Barcelona, mede-oprichter van EXGAE en organisator van het Free Culture Forum Barcelona.
Het Free Culture Forum is een (jong) burger-initiatief dat zoekt naar vormen van cultuurproductie die niet beperkt worden door de huidige intellectuele eigendomsrechten problematiek en werd vorige week voor de tweede keer in Barcelona georganiseerd.
http://fcforum.net

Respondenten: 

Charlotte Hess, Syracuse University, New York. Zij werkte nauw samen met Elinor Olstrom de Nobelprijswinnaar voor Economie rond het onderzoek naar 'governance of the commons' en gaf samen met haar een gezaghebbende anthologie uit bij MIT Press, terwijl een vervolg editie voor 2011 gepland staat. Zij zal als respondent optreden in de discussie.
Charlotte Hess is associate Dean for Research, Collections, & Scholarly Communication, Syracuse University en voorheen directeur van de Digital Library of the Commons, Indiana University
Constructing a Commons-Based Digital Infrastructure
http://library.syr.edu/about/people/staffbio/Hess_Charlotte.php

Marietje Schaake (o.v.), lid van het Europese Parlement voor de liberale fractie namens D66 en daarbinnen lid van de comissie voor cultuur, media en educatie. Schaake is tevens mede-oprichter van de 'Intergroup on New Media' van Europese Parlementsleden.
www.marietjeschaake.com

Moderator is Paul Keller, Kennisland / Creative Commons Nederland, specialist op het gebeid van auteursrecht en sociale media, Paul Keller is tevens mede auteur van het Communia manifest voor het publiek domein en actief Europeana lid.
www.kennisland.nl

--------------------

De Balie, 
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Vrijdag 12 november 2010
Aanvang: 20.30 uur
Toegang 5 euro

www.debalie.nl/agenda

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).