stefan on Sun, 18 Feb 2007 21:32:19 +0100 (CET) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-ro] Domnule Dan Popescu |
Domnule Dan Popescu,
Dupa ce am citit comunicatul de presa din data de 17.02.2007, referitor la expozitia Boulevard Renault 12 a artistului Vlad Nanca, ma simt obligat sa intervin cu citeva precizari, in numele meu si al colaboratorilor mei Ana Maria Zahariade si Tom Sandqvist.
Nu stiu de cind va ocupati de arta vizuala, dar ar fi fost util sa stiti ca inca din 2003 exista un proiect numit Dacia 1300, generatia mea, al carui autor sint. Proiectul contine un film de 62 min si o carte de 140 de pagini scrisa de teoreticienii Ana Maria Zahariade si Tom Sandqvist, publicata la editura Simetria. Proiectul a fost realizat cu sprijinul The Arts Grants Committee si IASPIS, Suedia. Am inceput pre-productia filmului in anul 2000, cind am cumparat drepturile de autor pentru imaginile folosite din Arhiva de Film TVR. Atit filmul cit si cartea fac parte din Arhiva Nationala Audio-Video a Suediei. Filmul a fost cumparat in 2004 de Malmö Konstmuseum si este, din acelasi an, in arhiva Film Form, Stockholm. Proiectul a fost expus prima oara in octombrie 2003 la Norrköping Konstmuseum in Suedia. In mai 2004 filmul a fost prezentat in Romania la Muzeul Taranului Roman (Bucuresti), Vector (Iasi) si H?arta (Timisoara).
Dupa o serie de articole publicate in presa suedeza in 2003 (in Dagens Nyhete, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, Uppsala Nya Tidning, Norrköpings Tidningar, Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan), in mai 2004 au aparut un articol in ziarul Cotidianul si altul in Evenimentul Zilei, iar comunicatul de presa, ce seamana izbitor cu al dumneavoastra, a aparut in majoritatea ziarelor din Bucuresti. Cartea a fost pusa in vinzare in iunie 2003 la librariile Carturesti, Humanitas si Noi din Bucuresti, si in reteaua Humanitas la Cluj, Iasi si Timisoara. Timp de 2 ani s-au vindut aproximativ 1000 de exemplare in Romania si citeva sute in Suedia si Germania. Totodata, filmul a fost prezentat in circuitele de arta vizuala si de film, in diferite locuri, atit in Romania cit si international.
Comunicatul dumneavoastra de presa pune citiva artisti intr-o lumina noua si foarte personala. Este absurd sa sustineti ca Vlad Nanca si-a ?adjudecat? Dacia 1300. Sint primul artist care a facut un proiect al carui element central este automobilul Dacia 1300. Dupa Dacia 1300, generatia mea, au aparut artisti care au facut lucrari in relatie cu acest automobil-simbol. Nimeni nu are monopol asupra subiectului si nu revendic asa ceva. Consider pozitiv faptul ca alti artisti au fost influentati de acelasi subiect, insa mi se pare periculos faptul ca cineva incearca sa instituie un monopol, falsificind istoria artei dupa interese personale.
Sper ca informatiile prezente in aceasta scrisoare sa va puna pe ginduri si sa fiti mai rezervat in modul in care asociati simbolul Dacia 1300 si promovati artistii pe care-i reprezentati. O reformulare a comunicatului de presa ar fi necesara.
Stefan Constantinescu, artist, Stockholm Tom Sandqvist, critic, teoretician, profesor de istoria si teoria artei, Konstfack, Stockholm Ana Maria Zahariade, teoretician, profesor de istoria si teoria arhitecturii, Universitatea de Aritectura, Bucuresti
18.02.2007
Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti au placerea sa va invite miercuri 21 februarie la orele 18.30 la vernisajul expozitiei « Boulevard Renault 12 » a artistului vizual Vlad Nanca. Boulevard Renault 12 este un eveniment organizat in cadrul « In Situ », proiect care consta in realizarea unui ciclu de interventii artistice specifice locului de expunere, menite sa însufleteasca, pe tot parcursul anului, Holul Mare al Institutului.
Curator : Dan Popescu
?Una dintre functiile importante ale artei este arhivarea unui anumit context social. Arta a fost la inceputuri si continua sa fie memoria tribului, si este raspunsul individului în fata finitudinii. În fond, fiecare act cultural are în subtext o speranta de nemurire. Mai mult chiar, în artele vizuale cred ca exista si o competitie în care artistii vâneaza realitatea. Mai precis, artistul contemporan se comporta ca un pescar într-o balta în care pestii sunt obiectele realitatii. Fiecare încearca sa-si adjudece un areal din aceasta balta". Astfel, daca reuseste, acel obiect devine simbolic ?al lui?. În contextul românesc putem vorbi de Iosif Kiraly ca detinator al fragmentarii imaginilor urbane din perioada ?tranzitiei?, Horia Bernea are ?coloanele? asa-zis traditionale, Gorzo a pus sechestru pe ?babe? si ?sexul din basme? iar Vlad Nanca si-a adjudecat ?Dacia 1300?. În expozitia de la ?Institutul Francez? Nanca propune o investigatie vizuala ce are o tripla miza: sa arate cum o forma vizuala ?franceza?(Renault 12) nu si-a trait potentialitatea simbolica în Franta ci mai degraba în România. Dacia 1300 a fost ?masina egalitarista?, o putea avea oricine, si avea faima ca, desi nu era prea performanta, putea fi reparata cu o simpla sârma. Dacia a fost pentru România ceea ce Trabantul a fost pentru R.D.Germana. Dacia 1300 a fost întâi un remix simbolic pe filiera francofona, a devenit mai apoi imaginea României si, în ultima vreme, este a lui Nanca.?
_______________________________________________ Nettime-ro mailing list Nettime-ro@nettime.org http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro --> arhiva: http://amsterdam.nettime.org/