stefan rusu on Fri, 29 Jun 2007 14:32:29 +0200 (CEST) |
[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]
[Nettime-ro] Open Call_Found Footage Workshop |
trimit inca odata fara diacritice, scuze pentru dublarea mesajului
***************************************************************************************** Apel de participare: Found Footage Workshop
Data limita: 1 August 2007 Selectia finala: 10 August 2007
Organizator/Locul desfasurarii: KSAK- Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau Perioada desfasurarii atelierului: 9-25 septembrie 2007 (6 ore/ zi, 6 zile/ pe saptamana). Participanti: 15 artisti din Moldova, Romania, Bulgaria, Macedonia, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovenia.
Parteneri de proiect: Asociatia D-Media, Romania (http://www.dmedia.ro) Baza - Belgrade Art Initiatives, Serbia (http://www.baza.org.yu) NBK Video Forum, Germania (http://www.nbk.org/video-f.html)
Descriere: Atelierul Found Footage isi propune explorarea in profunzime a re-folosirii materialelor vizuale arhivate, a esteticii aproprierii, sampling-ului, deturnarii si transferului limbajului cinematic in forma digitala. Atelierul va consta din componenta teoretica, proiectii de filme si ateliere de lucru asistate (selectia surselor de arhiva, transferuri analog-digital, montaj). Fiecare participant va produce un film bazat pe refolosirea materialelor din sursele arhivate. Atelierul este o posibilitate in facilitarea schimbului inter-cultural dintre artistii din Moldova, artisti regionali din tarile balcanice, si oaspetii internationali care au fost invitati sa conduca atelierele.
Tutorii invitati si continutul atelierelor: John Davis (San Francisco, SUA) este artist media care exploreaza fuziunea dintre film, video, fotografie, sunet experimental si practicile sociale. Link:http://www.noiseforlight.com * Introducere in refolosirea culturii pop cu scopul criticii, satirei si investigarii politice. Asistarea participantilor in selectarea fragmentelor din surse precum: filme, video in format VHS, DVD-uri, televiziune si internet, pentru a le incorpora in proiecte cu scopul schimbarii peisajului media prin viziuni personale. Proiectii de materiale video bazate pe principiul found-footage din SUA. Joanne Richardson (Cluj, Romania) este teoretician media, artist video si coordonator al D-Media, un ONG care produce media digitala si arta angajata. Link: http://subsol.c3.hu/subsol_2/contributors0/richardsonbio.html * Introducere in istoria materialelor video regasite si a deturnarii acestora, legatura acesteia cu lupta impotriva proprietatii intelectuale si dimensiunile politice ale âcontra-documentarului". Asistarea participantilor in dezvoltarea conceptelor, montaj. Proiectii de filme franceze ale anilor 1960-70 si ale materialelor video bazate pe principiul found-footage din perioada post-89 din Europa de Est. Stevan Vukovic (Belgrad, Serbia) este critic de arta, teoretician de film, curator si co-fondator al Belgrade Art Initiatives. Linkuri: http://www.baza.org.yu , http://www.o3.co.yu , http://www.schoolofmissingstudies.net * Introducere in productia recenta a filmelor documentare si video din Balcani. Proiectii ale filmelor lui Zelimir Zilnik si altor regizori sarbi. Kathrin Becker (Berlin, Germania) este istoric al artelor, curator si director al Video Forumului NBK (Neuer Berliner Kunstverein) Link: http://www.nbk.org/video-f.html * Introducere in arhiva Video Forumului NBK. Proiectii video ale artistilor internationali din colectia NBK de la sfarsitul anilor 1960 pana in prezent.
Continutul/productia filmelor: Proiectul are ca scop facilitarea formarii spiritului critic, angajat al artistilor fata de conditia actuala a societatilor post-sovietice (ale fostei URSS) sau post-socialiste. Suntem interesati in mod special de investigatiile care folosesc estetica filmelor si tehnologiilor digitale pentru a explora si comenta pe marginea fenomenului de âtranzitie"(golului, darii, rupturii sau continuitatii) - in procesul deconstructiei unui sistem (socialist) si inlocuirii cu altul (neo-liberal), in acelasi timp artistii ar putea propune idei care doar ar porni de la scopul enuntat. Participantii vor elabora un scenariu de film, vor selecta sursele de arhiva adecvate ideii si vor realiza un scurtmetraj digital (de la 5 la 10 minute). Principiul de baza al conceptului si producerii filmului constand in refolosirea sau re-contextualizarea surselor de arhiva, incluzand filme de propaganda si arhive din perioada socialista (KSA:K dispune de o colectie de asemenea materiale), fragmente de filme noi sau arhive private, televiziune si internet.
Aptitudini acumulate prin participarea la atelier: Selectarea si digitalizarea materialelor analog (filme de 16 sau 8 mm, casete video), filmarea cu aparate profesioniste, montajul Ãn AVID, tehnici de post-productie. Filmele vor fi finalizate in format mini DV si exportate in format DVD. Unul din criteriile de selectie este experienta anterioara in productia video (lucrul cu camera, montaj).
Informatii practice: Organizatorii vor acoperi costurile de drum (in limitele calatoriei cu autocarul/trenul), cazarea si masa va fi asigurata pe toata durata atelierului. Nu se percep taxe de participare.
Criterii de inscriere: Pretendentii trebuie sa aiba nationalitatea sau sa fie cetateni ai Republicii Moldova, Romaniei, Bulgariei, Macedoniei, Bosniei & Hertegovinei, Kosovo, Serbiei, Muntenegru, Croatiei, sau Sloveniei. Asteptam propuneri de la artisti vizuali, cineasti si activisti video care vor fi inspirati de intersectia (dialogul, coliziunea sau complementaritatea) dintre dimensiunile istorice a trecutului si realitatile prezentului. Artistii interesati vor pregati un pachet de propuneri continand urmatoarele documente: un CV (1-3 pagini), o declaratie scurta despre interesul particular in acest atelier (150 de cuvinte), un sinopsis al filmului (500-600 de cuvinte), un plan de productie sau o axa cronologica si o lista de descriere a materialelor de arhiva care urmeaza a fi folosite. Daca aceste materiale de arhiva sunt greu de gasit in Moldova si au un specific strict regional, participantii sunt incurajati sa le aduca cu ei. Documentele de inscriere vor fi expediate ca fisier unic (.doc, .rtf, sau .pdf) prin e-mail. In cazul in care pretendentii vor dori sa trimita mostre de lucrari anterioare, coletul poate fi trimis prin posta la adresa de mai jos. Documentele electronice trebuie de asemenea trimise separat, prin e-mail:
Stefan Rusu â curatorul proiectului FFW E-mail : suhebator@gmail.com, ksak.info@mail.md Adresa: Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -[KSA:K], Str. Independentei, 1, (Colegiul Al. PlÄmadeala) Cod postal: MD-2043, Chisinau, Republica Moldova Site-ul Web: www.art.md Telefon: GSM+37369312435 tel. +37322 772507, tel/fax: +37322 573395
Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -[KSA:K] este o institutie independenta, non-profit inregistrata in 2000. Noua strategie a Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice, care reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale pentru definirea si consolidarea pozitiei artistului, a practicilor artei contemporane in societate.
Proiectul este sustinut de ECF (European Cultural Foundation), Amsterdam; Ambasadei SUA din Rep. Moldova; Colegiului de Arte Plastice Al. Plamadeala; Uniunea Cineastilor din Rep. Moldova.
_______________________________________________ Nettime-ro mailing list Nettime-ro@nettime.org http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro --> arhiva: http://amsterdam.nettime.org/