Alin Cristea on Fri, 6 Jul 2007 09:01:27 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-ro] Filmele saptaminii (6 ? 12 iulie 2007)


Filmele saptaminii (6 ? 12 iulie 2007)
   
  Detalii pe www.thymos.ro/cinema.php 
   
  Maria
  ?Tony, un actor si regizor egocentrist, joaca rolul principal, adica Iisus Hristos, in propriul si controversatul sau film ?This Is My Blood?. Cind filmarile se incheie, Marie Palesi, actrita principala, e lasata singura in Ierusalim. Intre timp, in New York, jurnalistul Ted Younger incepe propria sa cautare a adevarului gratie documentarului pe care il face despre viata lui Hristos.? (PRO TV Magazin)
   
  Atalanta
  ?Spiritul operei lui Vigo este clasic, aproape violent si permanent framintat, infierbintat, mustind de idei si de fantezie, brutal, un romantism virulent si chiar demoniac, care ramine insa umanist.? (Elie Faure) (Cinema? un secol si ceva, 2002)
   
  Rebel fara cauza
  ?O imagine expresiva si tensionata a agresivitatii tineretului, victima unei societati in care politia se sprijina pe psihiatru. Scriitura regizorala delicata, dar decisiva. Strania personalitate a lui Dean pluteste peste acest film ca o funesta prevestire. Secv. rapel: cursa-auto sinucigasa, lectia sub cupola Planetariului, noaptea din casa parasita.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Arnie
  ?Personaje construite cu subtilitate si pulsatia raului surprinsa jovial, in cele mai diferite ipostaze, intr-un film care confirma prezenta lui Depp, frumos ca o cadra, si-l reveleaza pe Di Caprio debutind, senzational, la 19 ani in rol complex de cretin.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  A fost sau n-a fost?
  Ceea ce impresioneaza in mod deosebit la filmul lui Porumboiu sint inventivitatea si maiestria cu care a stiut sa gaseasca solutii artistice pentru a eluda mijloace financiare (filmul e productie independenta, realizat fara nici un sprijin din partea statului). Un stil minimalist,, cu camera fixa (care-l apropie de Aki Kaurismäki), un umor coroziv, dialoguri savuroase (scenariul semnat tot de Corneliu Porumboiu), accente grave cind si cind,  atmosfera dezolanta, de capat de lume si de sfirsit (sau poate de neinceput) de istorie ? toate fac parte din A fost sau n-a fost?, unul din cele mai profunde si mai convingatoare filme din Romania postcomunista.? (Laurentiu Bratan, 22, Nr. 868, 24-30 octombrie 2006)
   
  Casa sabiilor zburatoare
  ?House of Flying Daggers este in mod cert cea mai senzual expresionista opera a regizorului chinez. Exista aici multe pasaje fara dialog, poeme audovizuale in care indragostitii decid sa se separe sau sa se intoarca, calarind prin padure pe muzica fierbinte a lui Shigeru Umebayashi. Adevaratul subiect al filmului este emotia care secera picioarele acestor personaje puternice, iar pentru a o evoca Zhang Yimou a facut uz de toate resursele fizice ale filmului: culoare, sunet, muzica, cadre foarte lungi si forme care par ca danseaza intr-o violenta foarte estetizata, trasatura a filmelor chinezesti de arte martiale.? (Giulia Ghica Dobre) (Cultura, februarie 2005)
   
  Rain Man
  ?Hoffman a compus portretul unui lunatic, cufundat in fluxul gindirii obsesive, cu un mers de robot docil si o voce de computer. Utilizind acest material insolit, Levinson realizeaza un breviar patologic, nici melodrama, ci o arlechinada a absurdului, aplicind efectele comicului comportamental: asa cum autistul e atras, mereu, de televizor, ca unica relatie cu lumea, omul de afaceri se repede mereu la receptorul telefonic, obsedat de mirajul imbogatirii.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Hannah si surorile ei
  ?Divizata in capitole subtitrate ironic, povestea infatiseaza destine, iubiri, adultere, zbateri existentiale ale unor muzicieni, actori, pictori, scriitori, dar si o subtila declaratie de dragoste adresata New Yorkului, caruia ii e dedicat, chiar, un minidocumentar arhitectonic. Comediograful isi regaseste temele dragi: umorul, muzica, lirismul, distribuindu-le alaturi pe sotia si soacra sa, ca mama si fiica.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  2001: Odiseea spatiala
  ?Efecte speciale, filmari combinate, machete complexe, o fascinanta banda sonora (desi, din cele 140 de minute ale filmului, doar 40 sint dialogate, replica centrala fiind constituita de? valsurile lui Strauss!) ? obsesia lui Kubrick pentru aspectele tehnice si formale impinsa la limita cinematografului in stare pura, intr-o meditatie pe tema calatoriei interplanetare ca nazuinta spre depasirea conditiei umane.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Alice
  ?Allen foloseste in aceasta pseudodrama toate mijloacele cinematografului fantastic: falsh-back, voci din off, aparitii si disparitii sau transparente. Filmul cucereste prin eleganta felliniana a jocului cu timpul. Dar cind intriga se complica, se lungeste si durata, filmul pierzind din haz si poezie.? (Dictionar universal de filme, 2002)
   
  Aici e viata ta
  ?Filmul reprezinta ecranizarea romanului autobiografic al lui Eyvind Johnson. Povestea maturizarii lui Olof, un adolescent care aspira sa devina scriitor, in anii imediat urmatori primului razboi mondial. Dornic de noi experiente, baiatul abandoneaza scoala si porneste la drum, angajindu-se ca taietor de lemne, muncitor la gater si proiectionist de cinema.? (PRO TV Magazin)
   
  Buffalo 66
  ?Un film exceptional, un film care se face rar si niciodata la Hollywood. [?] Enigmatic, emotionant si inventiv din punct de vedere vizual, filmul lui Gallo este, spune critica de specialitate, ?cel mai patrunzator si mai putin sentimental film american, al ultimelor decenii, despre o copilarie groaznica?.? (George Cusnarencu) (www.magazin.ro, 3 noiembrie 2003)
   
  Un film vorbit
  ?Un film vorbit (Um filme falado) al celebrului nonagenar portughez Manoel de Oliveira este un film despre care se vorbeste. Simplu, duios, rascolitor. Un film in care abia cadrul final iti aduce justa perspectiva asupra intamplarilor desfasurate, obligandu-te la rememorare si la reevaluarea cotidienitatii, a gesturilor simple, a spectacolului vietii.? (Elena Dulgheru, Curentul, 6 decembrie 2003)
   
  Cele doua vieti ale lui Mattia Pascal
  ?Ecranizarea romanului ?Raposatul Mattia Pascal? al lui Luigi Pirandello. Nemultumit de viata sa mediocra, Mattia Pascal ajunge, accidental, in situatia de a-si inscena propria moarte, dupa care se avinta intr-o existenta noua si aventuroasa. In cele din urma, el va fi recuperat de comunitatea care il inmormintase?? (PRO TV Magazin)
   
  Charlie si fabrica si ciocolata
  ?Charlie si fabrica de ciocolata, ca toate filmele lui Burton, e un foc de artificii colorate, din care tisnesc surprize in toate directiile. Mereu se intimpla ceva neobisnuit, iar ? chestie noua la Burton ? papilele gustative sint intr-atit de stimulate de scenografia verosimila, incit transforma filmul intr-un deliciu simtit parca si pe cerul gurii.? (Iulia Blaga) (Suplimentul de cultura, Nr. 42, 10-16 septembrie 2005)
   
  Thelma si Louise
  ?Road-movie in cea mai clasica traditie americana, filmul depaseste cu mult conventiile de gen, proiectindu-si comentariul social in mit si legenda. [?] Violent controversat, Thelma si Louise dovedeste ca, pentru un road-movie, e un film intr-adevar foarte matur.? (Cristian Lazarescu)
   

 
---------------------------------
 Get your own web address.
 Have a HUGE year through Yahoo! Small Business.
_______________________________________________
Nettime-ro mailing list
Nettime-ro@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ro
-->
arhiva: http://amsterdam.nettime.org/